Homepage Nieuws De voordelen van digitale toegankelijkheid voor jouw organisatie

De voordelen van digitale toegankelijkheid voor jouw organisatie

Wereldwijd zijn veel websites (nog) niet digitaal toegankelijk en dat betekent dat één vijfde van de bevolking deze websites niet kan gebruiken vanwege een beperking. Voor jou als bedrijf betekent dit minder bezoekers, minder klanten en minder omzet.

Voor (semi)overheidsinstellingen is het al verplicht om digitaal toegankelijke producten en diensten aan te bieden en in de toekomst geldt dit ook voor commerciële bedrijven en andere organisaties. In ons blog leggen we uit waarom je nu al zou moeten beginnen met het toegankelijk maken van jouw product of dienst en delen we de kansen voor jouw organisatie.

De kansen voor jouw organisatie

Hieronder delen we vijf kansen die digitale toegankelijkheid biedt voor jouw organisatie.

1. Je bespaart kosten

Een digitaal toegankelijk ontwerp van een product is voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld eens aan het afspelen van een video in een stiltecoupé. Handig als je deze zonder geluid, maar met ondertiteling toch kan bekijken. Omdat je jouw digitale product voor iedereen ontwikkelt, bespaar je uiteindelijk tijd, want je hoeft geen verschillende versies te maken.

Een goed voorbeeld hiervan is de (nieuwe) website van SNS Bank. Zij hebben enige tijd geleden de toegankelijkheid van hun website verbeterd. Het gevolg? Het aantal gesprekken in de callcenters zijn met meer van 15% verminderd. In de periode van de ‘vorige versie’ ontvingen ze gemiddeld 20-duizend gesprekken per week. SNS schat zelf dat ze per jaar ruim € 1,7 miljoen besparen. Je kunt meer over dit voorbeeld lezen in “ The Implementation of Web Accessibility Standards by Dutch municipalities” van Eric Velleman.

2. Je website is beter online vindbaar in Google

Wist je dat wanneer je website digitaal toegankelijk is, je beter online vindbaar bent, omdat je hoger scoort op Google? Google is blind (ziet geen afbeeldingen) en indexeert vanuit de code je website op basis van leesbaarheid. De logische opbouw van een pagina moet in orde zijn en afbeeldingen moet alternatieve teksten bevatten.

3. Je bent maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen

Het is een mensenrecht om niet te worden gediscrimineerd bij de toegang tot producten en diensten. Daarmee hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om daadwerkelijk alle mensen mee te nemen in hun dienstverlening en productie. Digitale toegankelijkheid is dus een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

Naast het verlagen van de impact op de omgeving, het verminderen van de CO2 uitstoot en duurzaam verpakken, mag het aanbieden van toegankelijke diensten en producten daarom eigenlijk niet meer ontbreken in een goed mvo beleid. Digitale toegankelijkheid verbetert sociale gelijkheid en integratie van diverse groepen mensen. Dit heeft een positief effect op de tevredenheid van klanten, je eigen medewerkers en de uitstraling naar de maatschappij.

Een positieve gebruikerservaring zorgt voor een positieve merkbeleving. Heb jij je digitale toegankelijkheid nog niet op orde? Dan gaat de gebruiker met een beperking samen met een negatieve ervaring naar jouw concurrent die het wel goed geregeld heeft. Hierdoor ontstaat er merkvoorkeur, een top-of-mind-positie, mond-tot-mond reclame en groeit de loyaliteit van de klant. Wil jij je onderscheiden van de concurrent? Begin dan nu met het digitaal toegankelijk maken van jouw dienst of product en heb een streepje voor op de rest!

4. Je bereikt een nieuwe doelgroep

Een voordeel van digitale toegankelijkheid voor je marketing: met een toegankelijke website bedien je jouw gehele doelgroep en dit zorgt voor een beter inzicht in je klant en zijn gedrag. Zo kun je jouw marketingstrategie hierop aanpassen en verder personaliseren.

5. Je website genereert meer leads en omzet

De kans is groot dat ook jij niet je complete doelgroep bereikt, omdat je website niet toegankelijk is. Ongeveer 4 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Er zijn veel verschillende beperkingen, allemaal met eigen drempels als het gaat om het gebruik van digitale producten en diensten. Elke drempel zorgt ervoor dat je klanten verliest en omzet misloopt. Is je website niet toegankelijk? Dan klikt 70% van de bezoekers weg en komt hij/zij waarschijnlijk niet meer terug.

Het is dus belangrijk dat de gebruikerservaring van jouw digitale product zo toegankelijk mogelijk is. Zo neem je onnodige obstakels weg en bied je een eenvoudige winkelervaring voor mensen met een beperking en profiteren ook mensen zonder een beperking hiervan. Een fijne gebruikerservaring zorgt voor tevredenheid en meer conversie. Een klant geeft meer geld uit als de klantreis soepel verloopt.

De toegankelijkheid van een website zorgt ook voor de zelfredzaamheid van mensen. Hoe meer iemand zelf online dingen kan regelen, hoe minder ze iemand anders hoeven te vragen om hulp en zo wordt ook jouw klantenservice/helpdesk minder belast.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een beperking over het algemeen loyale klanten zijn. Een positieve ervaring op een website die goed toegankelijk is, zorgt voor gemak en vertrouwen om terug te keren en opnieuw een aankoop te doen. Is jouw webshop digitaal toegankelijk? Dan kun je dus meer omzet realiseren en een loyale klantenkring opbouwen.

Klaar voor digitale toegankelijkheid?

Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

Bekijk al ons nieuws