De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn de norm voor digitale toegankelijkheid over de hele wereld en wordt samengesteld door W3C, het World Wide Web Consortium. WCAG 2.1 was lange tijd de meest recente versie van de toegankelijkheidseisen, maar WCAG 2.2 werd op 5 oktober 2023 gepubliceerd. Er zijn nieuwe succescriteria toegevoegd aan de versie, en de richtlijnen zijn nu definitief. De informatie in ons blog kan in de toekomst nog veranderen naarmate toegankelijkheidsnormen zich verder ontwikkelen.
Wat gaat er veranderen?
Momenteel bevat de WCAG 2.1 50 succescriteria. In WCAG 2.2 komen er negen succescriteria bij en dat zijn de volgende:
2.4 Navigeerbaar
Je website navigeerbaar maken, houdt in dat je manieren levert om gebruikers te helpen navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn.
2.4.11 Focus weergave (niveau AA)
Focusindicatoren zijn visuele markeringen die laten zien op welk element op een webpagina de focus ligt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een blauwe omlijning zijn. Criterium 2.4.11 is een toevoeging op 2.4.7 en slaat op de begeleiding voor mensen die het toetsenbord in plaats van een muis gebruiken om te navigeren door een website. In WCAG 2.1 staat dat er een focus te zien moet zijn voor hetgeen wat je aan het selecteren bent (bijvoorbeeld een vakje op een formulier dat je wil invullen). WCAG 2.2. meldt dat toegankelijke websites voor deze focus een contrastratio moeten hebben van minstens 3:1 voor een AA niveau en 4.5:1 voor een AAA niveau.
Om aan criterium 2.4.11 te voldoen, moet een zelfgemaakte focusindicator strengere eisen nakomen. Er zijn eisen voor het minimale oppervlakte van de focusindicator, de pixeldikte van randen en het contrastverschil tussen kleuren bij wel of geen focus.
2.4.13 Page Break Navigation (A)
Dit criterium richt zich op content in EPUB en andere soortgelijke formaten. EPUB is een bestandsformaat dat geschikt is voor de meeste e-readers, tablets en smartphones. In WCAG 2.2 staat dat paginanummers en pagina-eindpunten semantisch gemarkeerd moeten zijn, zodat ze correct worden weergegeven in hulpmiddelen zoals screenreaders. Dit helpt gebruikers om eenvoudig te zien waar pagina’s beginnen en eindigen.
2.5 Invoer Modaliteiten
Met invoer modaliteiten maak je het gebruikers gemakkelijker om een functionaliteit te bedienen met iets anders dan het toetsenbord.
2.5.7 Dragging Movements (AA)
Voor veel bezoekers is het gemakkelijk om bestanden naar een website te slepen en ergens neer te zetten. Dit noemen we drag and drop. Maar mensen met een motorische beperking kunnen zo’n precieze beweging vaak niet maken. De WCAG 2.2 zegt dat toegankelijke websites niet alleen een sleepmogelijkheid moeten bieden, maar ook alternatieven, zoals de mogelijkheid om prijzen in een zoekfilter aan te passen met de – en + knoppen.
2.5.8 Doelgebied grootte (AA)
Vooral op een smartphone of een ander mobiel apparaat is het lastig om de juiste knoppen aan te klikken, omdat ze vaak klein zijn en dicht op elkaar staan. In de WCAG 2.2 staat een minimumafstand vermeld die twee interactieve elementen van elkaar moet scheiden. De afstand van het ene klikbare onderdeel naar het andere dient minimaal 24px te zijn. Dit geldt niet alleen voor mobiele websites, maar ook voor desktop versies van digitale producten.
3.2 Voorspelbaar
Je website voorspelbaar maken, houdt in dat je het uiterlijk en de bediening van de verschillende webpagina’s niet te verrassend maakt en ervoor zorgt dat ze duidelijk en begrijpelijk zijn.
3.2.6. Consistente hulp (A)
Dit criterium vereist dat het voor gebruikers eenvoudig moet zijn om hulpmiddelen zoals een FAQ of contactinformatie te vinden. Het advies is om deze informatie op elke pagina terug te laten komen, bijvoorbeeld in de footer. Denk eraan dat niet iedereen genoeg heeft aan enkel een telefoonnummer, want iemand die slechthorend of doof is, kan namelijk niet zomaar bellen!
3.2.7. Zichtbare besturingselementen (AA)
Elementen op een website die gebruikt worden om een proces te voltooien, zoals een knop voor het verzenden van een formulier, moeten goed zichtbaar zijn. Dit helpt gebruikers snel te begrijpen welke taak ze moeten uitvoeren.
3.3 Assistentie bij invoer
Met de juiste assistentie bij invoer help je jouw gebruikers fouten te voorkomen en te corrigeren.
3.3.7. Toegankelijke authenticatie (A)
Het moet volgens dit criterium voor iedereen mogelijk zijn om een functie zoals ‘wachtwoord vergeten’ te gebruiken op een website. Authenticatie moet voor alle gebruikers toegankelijk zijn. Volgens WCAG 2.2 mogen websites geen authenticatie tests gebruiken die cognitieve vaardigheden vereisen.
3.3.8. Overtollige invoer (A)
Het laatste nieuwe criterium heeft betrekking op online formulieren. Het is namelijk niet gewenst om je gebruiker twee keer om dezelfde informatie te vragen als dit niet nodig is. Een voorbeeld hiervan is twee keer vragen naar het bezorgadres. Voorbeeld van hoe je het invullen van een formulier gemakkelijker kunt maken: geef in een bestelformulier aan dat het factuuradres hetzelfde is als het verzendadres.
Waarom een nieuwe versie van WCAG?
WCAG 2.2 is niet zomaar een update, maar een noodzakelijke stap om digitale toegankelijkheid te verbeteren.
Aanpassing aan nieuwe technologieën
De digitale wereld verandert continu. Nieuwe apparaten, schermformaten en interactiemethoden vragen om richtlijnen die met de tijd meegaan. Denk aan touchscreen-navigatie, spraakgestuurde assistenten en aangepaste invoeropties voor mensen met een motorische beperking​.
Verbetering van de online gebruikservaring
WCAG 2.2 richt zich niet alleen op gebruikers met een beperking, maar ook op het algemene gebruiksgemak van websites en apps. Een toegankelijke website betekent vaak ook een betere gebruikservaring voor alle bezoekers, wat resulteert in hogere conversies en meer klanttevredenheid​.
Toepassing van WCAG 2.2
Wat betekent dit voor overheidsorganisaties?
Overheidswebsites moeten voldoen aan de WCAG 2.2richtlijnen, omdat ze wettelijk verplicht zijn om toegankelijk te zijn voor alle burgers. Dit betekent dat ze:
Hun websites moeten aanpassen aan de nieuwste richtlijnen.
Toegankelijk UX-ontwerp: 6 praktische technieken voor betere toegankelijkheid
woensdag 05 maart, 2025
Ontdek 6 praktische technieken voor toegankelijk UX ontwerp. Leer hoe je je website of app gebruiksvriendelijk maakt voor iedereen met innovatieve oplossingen.
Het belang van toegankelijkheid in je design systeem
dinsdag 11 februari, 2025
Maak je design systeem toegankelijk! Ontdek waarom inclusie essentieel is, hoe je het implementeert en welke voordelen het biedt voor je merk en gebruikers.
Alles wat je moet weten over de European Accessibility Act 2025
donderdag 30 januari, 2025
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.