Hoe toegankelijk is de website van de Efteling?
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen mensen met een beperking en in Europa zijn dat er 135 miljoen. Mensen met een beperking hebben vaak moeite met het gebruik van digitale diensten en niet elke applicatie of website is door hen te gebruiken.
Voor (semi-)overheidsinstanties is het wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn en aan de WCAG richtlijnen te voldoen, maar voor kleinere organisaties niet. Hier gaat de European Accessibility Act in 2025 verandering in brengen. Maar wat betekent dit precies en wat betekent het voor jouw bedrijf? Je leest het in dit blogartikel.
In juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dit betekent dat niet alleen (semi-)overheidsinstanties in Europa zich aan de WCAG richtlijnen voor digitale toegankelijkheid moeten houden, maar ook andere organisaties, zoals financiële diensten en e-commerce bedrijven.
Europa heeft 135 miljoen mensen met een beperking en door de vergrijzing blijft dit aantal toenemen. Om ervoor te zorgen dat online diensten en producten digitaal toegankelijk zijn voor alle Europeanen is de European Accessibility Act (EAA) opgesteld. De EAA is afgeleid van het VN-Verdrag dat gaat over de rechten van personen met een handicap. Het bestaat uit algemene toegankelijkheidswetten die gelden voor alle lidstaten uit de Europese Unie. Doel: zorgen voor gelijkheid rondom wetgeving digitale toegankelijkheid in de hele EU.
Lidstaten gaan zelf toezicht houden op de handhaving van de EAA binnen hun eigen land. Voldoe je niet aan de eisen? Dan kun je in Nederland een boete krijgen van de Nederlandse overheid.
Er is een lijst met online producten en diensten samengesteld die volgens de EU belangrijk zijn voor mensen met een beperking. Alle producten en diensten uit deze lijst moeten volledig bruikbaar zijn voor alle Europeanen, inclusief mensen met een beperking. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen producten die in de EU geproduceerd worden of daarbuiten.
De lijst waar de European Accessibility Act o.a. effect op zal hebben:
De European Accessibility Act verwijderd digitale blokkades, zodat ook mensen met een beperking eenvoudig gebruik kunnen maken van online producten en diensten uit de hele EU. De EAA zorgt er bijvoorbeeld voor dat de groep consumenten groter wordt, want meer mensen kunnen gebruik maken van o.a. commerciële websites. Ook de (internationale) arbeidsmarkt profiteert van de EAA. De arbeidsmarkt wordt vergroot, omdat meer mensen vacatures kunnen vervullen. Daarnaast plukken ook het onderwijs en het transport de vruchten van de EAA.
Personen met een handicap en ouderen profiteren van:
De EU is van mening dat deze richtlijn niet alleen mensen met een handicap zal helpen, maar ook bedrijven:
Afhankelijk van de grootte van je bedrijf zijn er een aantal dingen die je kan doen om aan de European Accessibility Act te voldoen. Een van de belangrijkste eisen is om te voldoen aan de WCAG richtlijnen, want hiermee maak je de inhoud van jouw digitale dienst of product toegankelijk voor mensen met een handicap.
Dit kan je nog meer doen:
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
vrijdag 19 april, 2024
Marrit, een slechtziende ervaringsdeskundige, deelt haar uitdagingen bij het lezen van online content. Lees haar ervaringen hier!
vrijdag 15 december, 2023
Hoe stel je een toegankelijkheidsverklaring op en welke stappen moet je hier voor volgen? Wij leggen het je uit met behulp van voorbeelden en tips.