Homepage Nieuws Werk je toegankelijkheidsverklaring op tijd bij

Werk je toegankelijkheidsverklaring op tijd bij

Voor (semi) overheidsinstanties is het verplicht om te voldoen aan de regelgeving besluit digitale toegankelijkheid overheid. Vanaf 2025 worden ook andere organisaties en instanties binnen Europa verplicht om te voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen, zoals vastgelegd in de European Accessibility Act. Hierbij hoort een toegankelijkheidsverklaring die elk jaar vernieuwd dient te worden. Hoe en waarom? Dat lees je in ons blog.

Toegankelijkheidseisen

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn de norm voor digitale toegankelijkheid over de hele wereld en wordt samengesteld door W3C, het World Wide Web Consortium. WCAG 2.1 is de meest recente versie van de toegankelijkheidseisen, maar er komt een WCAG 2.2 aan en die wordt naar verwachting in 2022 gepubliceerd. Om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen is het belangrijk dat je jouw website laat checken op digitale toegankelijkheid. Je kan ons inschakelen om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Wat is een toegankelijkheidsverklaring?

Een toegankelijkheidsverklaring is een verklaring waarin staat of je website aan de toegankelijkheidseisen voldoet en welke maatregelen je neemt om de toegankelijkheid in de toekomst verder te verbeteren. De verklaring is er niet alleen om verantwoording af te leggen aan de Tweede Kamer en toezichthoudende organisaties, maar ook aan je websitebezoekers. Om aan de wettelijke verplichting te blijven voldoen, is het belangrijk dat je jouw toegankelijkheidsverklaring op tijd bijwerkt. Zo blijf je transparant voor al je bezoekers en is jouw gedeelde informatie voor iedereen toegankelijk!
Elke toegankelijkheidsverklaring heeft dezelfde vorm en er is een speciaal Nederlands model vastgesteld waaraan je, je dient te houden. Deze vind je op deze website.

Nalevingstatus

Een nalevingsstatus in de toegankelijkheidsverklaring weergeeft in hoeverre jij als organisatie gevorderd bent met het toegankelijker maken van je website. Het ultieme einddoel: status A bereiken, want dan voldoe je namelijk volledig aan de eisen. Dit zijn de verschillende statussen:

A: Voldoet volledig
B: Voldoet gedeeltelijk
C: Eerste maatregelen genomen
D: Voldoet niet
E: Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd

Het team DigiToegankelijk van Logius checkt elke nieuwe of gewijzigde toegankelijkheidsverklaring met een A- of B-status. Als de verklaring nog niet helemaal voldoet, word je hiervan op de hoogte gesteld en krijg je een voorlopige status. Je hebt hierna 6 weken de tijd om de geconstateerde gebreken op te lossen.


De website van Accessible Minds voldoet ook aan de toegankelijkheidseisen en heeft status A. Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring.

Toegankelijkheidsverklaring maken?

Met behulp van de invulassistent stel je een toegankelijkheidsverklaring op die voldoet aan de gestelde eisen. Niet iedereen kan de verklaring zomaar invullen en er is formele kennis voor nodig. Weet je niet waar je moet beginnen of welke informatie je nodig hebt? Schakel Accessible Minds in en wij helpen je graag op weg.

Ben je ook benieuwd hoe toegankelijk jouw website is?

Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

Bekijk al ons nieuws