Homepage Nieuws Accessible Minds, dé specialist in digitale toegankelijkheid

Accessible Minds, dé specialist in digitale toegankelijkheid

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft één of meerdere fysieke of mentale beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die slechthorend is, blind, dyslectisch of een ledemaat mist. Ook wordt de groep ouderen in ons land steeds groter. Voor al deze mensen is het belangrijk dat ze zonder obstakels gebruik kunnen maken van en taken kunnen uitvoeren op een website of applicatie.

De regel- en wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid

Voor websites en apps van de overheid is het sinds september 2020 wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn en moeten zij voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, niveau A + AA. Daarnaast moeten overheidsorganisaties een toegankelijkheidsverklaring op hun websites en applicaties plaatsen. Voor veel organisaties is digitale toegankelijkheid ook een eis, ondanks dat er geen verplichting is.

Inclusieve samenleving en toegankelijkheid

De afgelopen jaren hebben wij tijdens het ontwerpen, ontwikkelen en testen van websites, geconstateerd hoeveel moeite gebruikers hebben als zij een website bezoeken, die niet digitaal toegankelijk is. Dit heeft ons aan het denken gezet.

Het inclusief ontwerpen, ontwikkelen en testen van toegankelijke websites, apps en portals geeft ons een voldaan gevoel, omdat we mensen met een beperking helpen en tegelijkertijd mensen zonder beperking blij maken.

Onze werkwijze was om digitale toegankelijkheid als een optie aan te bieden aan organisaties, mits het voor een overheidsorganisatie was. Daar stonden we niet altijd achter, wij vinden dat een website voor iedereen beschikbaar en gebruiksvriendelijk moet zijn, ongeacht of iemand een beperking heeft of niet. We leven immers in een inclusieve samenleving en willen er op deze manier voor zorgen dat niemand zich digitaal buitengesloten voelt.

Vrienden die op een bankje zitten

Digitale toegankelijkheid wordt de norm in ons proces

We hebben daarom besloten dat wij vanaf heden uitsluitend digitaal toegankelijk ontwerpen en ontwikkelen voor websites en applicaties.

Wij vonden de Week van de Toegankelijkheid een geschikt moment om dit heuglijke nieuws bekend te maken. Alles wat we dus bedenken, ontwerpen en ontwikkelen zal zo veel mogelijk toegankelijk zijn, ongeacht het budget, de doelgroep, de branche of de wet- en regelgeving. Wij gaan ons steentje bijdragen zodat digitale toegankelijkheid ook binnen de zorg, het onderwijs, kunst & cultuur en het bedrijfsleven de norm wordt.

Samen met onze opdrachtgevers gaan we kijken naar de mogelijkheden om een begin te maken met digitale toegankelijkheid om vervolgens een beleid op te stellen en zodoende een draagvlak te creëren binnen de organisatie.

Maak ook jouw website of app digitaal toegankelijk!

Bekijk onze expertises op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Onze expertises in toegankelijkheid

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

Bekijk al ons nieuws