Homepage Nieuws 7 tips om website content digitaal toegankelijk te maken

7 tips om website content digitaal toegankelijk te maken

Het digitaal toegankelijk maken van je website is niet alleen een technisch verhaal. Ook je content moet toegankelijk zijn en dit is de taak van de webredactie of afdeling contentcreatie. Kun je als webredacteur wel wat hulp gebruiken? Met deze praktische tips kun je meteen aan de slag!

1. Schrijf begrijpelijke teksten die leesbaar zijn

Je wil natuurlijk dat al je gebruikers je website goed begrijpen en de teksten kunnen lezen. Volgens de wetgeving dienen teksten van toegankelijke websites geschreven te zijn op Leesniveau B1: Ik kan teksten begrijpen die hoofdzakelijk bestaan uit hoogfrequente, alledaagse of aan mijn werk gerelateerde taal. Ik kan de beschrijving van gebeurtenissen, gevoelens en wensen in persoonlijke brieven begrijpen.
Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking beschikt over dit taalniveau en 95% van de Nederlandse bevolking is in staat om deze teksten te lezen en te begrijpen.

2. Zorg voor gestructureerde koppen en pagina’s

Iedere webredacteur of contentcreator is verantwoordelijk voor een goede opbouw van een pagina. Dit doe je doormiddel van gestructureerde koppen en subkoppen, ook wel kopniveaus (heading tags) genoemd. Technisch noemen we dit H1, H2 etc. Deze structuur wordt gebruikt door gebruikers van screen reader software (voorlees software) om beter door je pagina’s te navigeren en door zoekmachines die zo je pagina’s indexeren. Je gebruikt de H1, H2, H3 tags hetzelfde als hoe je een boek indeelt of een Word-document maakt:

  • H1: Titel van je pagina
  • H2: Hoofd onderwerp
  • H3: Sub onderwerp

3. Laat zien welk onderdeel op de website pagina de focus heeft

Wist je dat bezoekers met een motorische beperking niet door je website scrollen met een muis, maar met hun toetsenbord en de Tab-toets? Door het tonen van focus, meestal een duidelijke lijn of arcering om het actieve element heen, help je hen enorm.
Om te zien of jij dit al doet, kun je via je eigen website een aantal keer op de Tab-toets klikken. Zie je duidelijk welke link je geselecteerd hebt? Dan ben je goed bezig!

4. Voeg een tekstuele beschrijving toe aan afbeeldingen

Iemand met een visuele beperking, zoals blind- of slechtziendheid kan de afbeeldingen op jouw website niet zien. Voeg daarom een tekstuele beschrijving toe, een ALT tekst, en vertel precies wat er op de afbeelding gebeurt. De speciale screen reader software kan deze beschrijving vervolgens voorlezen. Het aanbieden van alternatieve teksten heeft nog een groot voordeel: zoekmachines gebruiken deze namelijk om je website te indexeren en hierdoor wordt je website beter vindbaar.
Hoe je een ALT tekst toevoegt? Dit kan meestal in het Content Management Systeem van je website en de tekst wordt in de code van de website bij een afbeelding geplaatst. De code ziet er vervolgens zo uit: <img src=”afbeelding.gif” alt=”plaats hier je tekst” />.

5. Zorg voor voldoende kleurcontrast

Als de voor- en achtergrond op een website pagina niet voldoende contrast hebben, kunnen bezoekers met een visuele beperking moeite hebben met het lezen van teksten. Let erop dat je hier rekening mee houdt bij het ontwerpen van je website en kies bijvoorbeeld niet voor grijze tekst op een witte achtergrond. Dit zijn kleurcontrasten die je zeker moet vermijden:

  • Rood – groen
  • Zwart – rood
  • Wit – geel
  • Groen – blauw

6. Gebruik betekenisvolle links

Zorg ervoor dat een link altijd duidelijk vertelt waar je bezoeker terechtkomt als hij/zij erop klikt. Gebruik bijvoorbeeld niet het algemene: ‘klik hier’, maar kies voor ‘bekijk onze andere blogs’. Zorg er daarnaast voor dat je een goed stukje tekst voor een hyperlink gebruikt. Als je een goede link- of knoptekst wil schrijven, denk dan aan de volgende eigenschappen:

  • Benoem de handeling, bijvoorbeeld ‘lezen’
  • Prikkel een behoefte, bijvoorbeeld ‘handig’
  • Gebruik klikmagneten, zoals ‘gratis’

7. Ondertiteling bij video- of geluidsfragmenten

Voor doven en slechthorenden is het belangrijk dat alle video’s op je website ondertiteling bevatten. Dit is niet alleen voor hen handig, maar ook voor gebruikers die een video zonder geluid willen bekijken en toch willen begrijpen waar het over gaat. Via YouTube is er vaak een automatische ondertiteling mogelijk, maar dit is vaak niet voldoende. Wil je het goed doen? Voeg dan zelf de ondertiteling handmatig toe.
Voor geluidsfragmenten geldt ook dat je precies uitschrijft wat er te horen is. Dit noemen we een transcript.

Ben je ook benieuwd hoe toegankelijk jouw website is?

Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

Bekijk al ons nieuws