HomepageNieuwsEuropean Accessibility Act verplicht webshops tot actie
European Accessibility Act verplicht webshops tot actie
4 min
Vanaf 2025 verplicht de European Accessibility Act webshops om digitaal toegankelijk te zijn. Dit is niet alleen een wettelijke eis, maar ook een kans om meer klanten te bereiken en omzet te verhogen.
Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking, een wet die ondernemers verplicht hun digitale platforms toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Toch lijkt een groot deel van de e-commercewereld zich nog niet bewust van de impact die deze wetgeving zal hebben. En dat terwijl een toegankelijke webshop niet alleen een juridische verplichting wordt, maar ook een enorme zakelijke kans is.
Waarom je webshop toegankelijk moet zijn
In Nederland leven ongeveer 4,5 miljoen mensen met een beperking. Denk aan slechtzienden, doven, mensen met motorische beperkingen of cognitieve uitdagingen. Voor hen is online winkelen vaak een frustrerende ervaring: knoppen zonder duidelijke beschrijving, ontoegankelijke formulieren en slecht leesbare teksten zorgen ervoor dat ze afhaken. Hierdoor missen webshops een potentiële omzet die geschat wordt op 4,2 miljard euro per jaar.
Het probleem is niet alleen de directe omzet die bedrijven laten liggen. Ook de reputatie en klantloyaliteit spelen een grote rol. In een tijd waarin reviews en mond-tot-mondreclame van cruciaal belang zijn, kan het negeren van toegankelijkheid klanten kosten. Consumenten met een beperking zijn loyaal aan bedrijven die rekening met hen houden, en dat geldt ook voor hun netwerken. Een ontoegankelijke webshop kan dus niet alleen een individuele klant verliezen, maar een hele groep potentiële kopers.
Wat houdt de EAA in voor webshops?
De EAA verplicht bedrijven om hun digitale kanalen, waaronder websites, apps en online klantenservices, toegankelijk te maken. Dit betekent concreet dat webshops moeten voldoen aan de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1).
Dit houdt onder meer in:
Een duidelijke en eenvoudige navigatie zodat iedereen makkelijk door de webshop kan browsen.
Alternatieve teksten voor afbeeldingen zodat schermlezers deze kunnen voorlezen voor visueel beperkte gebruikers.
Voldoende kleurcontrast en aanpasbare lettergroottes voor mensen met een visuele beperking.
Toetsenbordnavigatie, zodat de site ook zonder muis bruikbaar is.
Ondertiteling en transcripties voor video’s en audiocontent zodat doven en slechthorenden de informatie kunnen begrijpen.
Toezicht of je webshop toegankelijk is door de ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de digitale toegankelijkheid van webshops scherper in de gaten houden en zal indien nodig handhavend optreden. Dit werd onlangs nog eens onderstreept tijdens een overleg tussen Thuiswinkel.org en de ACM, de waakhond voor digitale toegankelijkheid. Boetes kunnen oplopen tot € 100.000 per incident.
Het misverstand bestaat onder sommige ondernemers dat webshops een overgangsperiode van vijf jaar hebben om aan de regelgeving te voldoen. Dit is echter niet correct. De overgangsperiode geldt alleen voor specifieke producten zoals betaalterminals, maar niet voor webshops zelf. Vanaf 28 juni kan de ACM actief controles starten en ingrijpen als webshops niet aan de nieuwe wetten voor digitale toegankelijkheid voldoen. Hoewel directe boetes bij kleine overtredingen onwaarschijnlijk zijn, verwacht de ACM wel dat cruciale onderdelen van je website, zoals het bestelproces en de startpagina, toegankelijk zijn. Ook is het van belang dat je kunt laten zien dat je continu streeft naar verbetering van de toegankelijkheid. De invoering van deze wetgeving was al geruime tijd aangekondigd.
Technische uitdagingen: niet elke webshop is even makkelijk toegankelijk te maken Digitale toegankelijkheid implementeren in een webshop is geen standaardprocedure. De onderliggende technologie van een webshop bepaalt grotendeels hoe makkelijk of ingewikkeld het is om aanpassingen door te voeren
Veel webshops zijn gebouwd op SaaS-platforms (Software-as-a-Service) zoals Shopify, Wix of Lightspeed. Hoewel deze platforms steeds meer toegankelijkheidsopties bieden, zijn ze vaak beperkt in de mate waarin een ondernemer de webshop volledig toegankelijk kan maken. Dit komt doordat de basisstructuur en code van deze platforms niet altijd door de gebruiker zelf te wijzigen is. Dit kan betekenen dat sommige toegankelijkheidsproblemen alleen door de aanbieder van het platform kunnen worden opgelost, en niet door de webshop-eigenaar zelf.
Aan de andere kant bieden op maat gemaakte webshops – bijvoorbeeld gebouwd met open-source systemen zoals WordPress (WooCommerce) of Magento meer flexibiliteit. Hier kunnen ontwikkelaars zelf code aanpassen en specifieke toegankelijkheidsmaatregelen implementeren. Maar dit vereist wel technische kennis en investering. Ondernemers die voor een dergelijke oplossing kiezen, moeten samenwerken met developers die ervaring hebben met WCAG-richtlijnen om een volledig toegankelijke webshop te garanderen.
Van verplichting naar concurrentievoordeel
Veel ondernemers zien wetgeving vaak als een last, maar toegankelijkheid biedt juist kansen. Een inclusieve webshop kan leiden tot:
Meer omzet doordat een bredere groep klanten bereikt wordt.
Betere vindbaarheid in zoekmachines (Google waardeert toegankelijke websites hoger in zoekresultaten).
Een sterker merkimago door maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen.
Minder juridische risico’s door te voldoen aan de nieuwe wetgeving.
Bovendien profiteren niet alleen mensen met een beperking van een toegankelijke website. Denk aan oudere gebruikers, mensen die hun handen vol hebben en een webshop met spraakbediening willen gebruiken, of zelfs tijdelijke beperkingen zoals een gebroken arm. Toegankelijkheid verhoogt de gebruiksvriendelijkheid voor álle klanten.
Hoe maak je je webshop toegankelijk?
Voor ondernemers die hun webshop klaar willen maken voor de EAA, zijn er enkele praktische stappen:
Laat een toegankelijkheidsscan uitvoeren door een specialist om knelpunten te identificeren.
Werk samen met webontwikkelaars en designers die ervaring hebben met toegankelijkheid.
Gebruik toegankelijke e-commerceplatforms, zoals Shopify of WooCommerce, die al ondersteuning bieden voor toegankelijkheidsfuncties.
Test de webshop met hulpmiddelen zoals schermlezers en toetsenbordnavigatie.
Betrek ervaringsdeskundigen door mensen met een beperking de webshop te laten testen en feedback te geven.
Kies de juiste technologie: Overweeg of je huidige webshop-platform voldoende toegankelijkheidsondersteuning biedt of dat overstappen naar een flexibeler systeem een betere optie is.
De toekomst van e-commerce is inclusief
De invoering van de European Accessibility Act betekent een verschuiving in de manier waarop we online zakendoen. Webshops die nu actie ondernemen, lopen straks niet achter de feiten aan en kunnen profiteren van een grotere klantenkring en betere gebruikerservaring. Toegankelijkheid is geen last, maar een strategische investering die leidt tot betere gebruikerservaring, een breder klantenbestand en een toekomstbestendige webshop.
De vraag is dus niet óf je je webshop toegankelijk moet maken, maar wanneer. En het beste antwoord daarop is: zo snel mogelijk.
Klaar voor digitale toegankelijkheid?
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw webshop voor iedereen toegankelijk te maken of gebruik onze gratis WCAG scan om je webshop te testen.
Deel dit artikel:
Léon Bouterse
Sr. consultant digitale toegankelijkheid
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Gerelateerd nieuws
Alles wat je moet weten over de European Accessibility Act 2025
donderdag 30 januari, 2025
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.
Toegankelijk UX-ontwerp: 6 praktische technieken voor betere toegankelijkheid
woensdag 05 maart, 2025
Ontdek 6 praktische technieken voor toegankelijk UX ontwerp. Leer hoe je je website of app gebruiksvriendelijk maakt voor iedereen met innovatieve oplossingen.