Homepage Nieuws Hoe stel je een toegankelijkheidsverklaring op?

Het belang van het toegankelijkheidsregister voor overheidsorganisaties

Het toegankelijkheidsregister vervult een cruciale rol als een verplichte maatregel voor overheidsorganisaties om transparantie te bevorderen en verantwoording af te leggen omtrent digitale toegankelijkheid. Dit register bevat toegankelijkheidsverklaringen voor websites en apps, waarin de huidige mate van toegankelijkheid wordt beschreven, evenals de geplande verbeteringen. De verklaringen volgen een vast model en moeten worden gepubliceerd op toegankelijkheidsverklaring.nl.

Het is essentieel voor overheidsorganisaties om deze verklaringen op tijd bij te werken, aangezien vanaf februari 2024 verklaringen met status C automatisch naar status D worden verplaatst na 6 maanden. Uiteraard blijft het voor iedereen met een verklaring noodzakelijk om deze bij te blijven houden, anders voldoe je niet meer aan de wet.

Het toegankelijkheidsregister fungeert als een middel om verantwoording af te leggen aan de Tweede Kamer, toezichthouders en gebruikers van de betreffende websites en apps. Hieronder laten we zien hoe je jouw website kan registreren.

Voorbereiding en verzamelen van de nodige informatie

Voordat je begint met het invullen van het register, is een grondige voorbereiding cruciaal. Verzamel de benodigde informatie, waaronder een beschrijving van de website of app, links naar onderzoeksrapporten, links naar de pagina met een overzicht van kanalen van de organisatie, en de naam en rol van de verantwoordelijke bestuurder of manager.

Inschrijven voor het toegankelijkheidsregister

Voorafgaand aan het invullen van het register, zorg ervoor dat jouw organisatie is geregistreerd. Volg de instructies op de officiële website van het toegankelijkheidsregister om je aan te melden en de benodigde toegang te verkrijgen. Een grondige voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle registratie in het toegankelijkheidsregister.

Nadat je bent ingelogd

Na succesvol inloggen op het toegankelijkheidsregister kom je op het hoofdscherm. Hier vind je de cruciale knop 'Maak een Verklaring', waarmee je het proces van het invullen van het register start. Daarnaast biedt het register de mogelijkheid om bestaande verklaringen te beheren via 'Mijn Verklaringen' en geeft het een holistisch overzicht via het 'Register Verklaringen' dashboard.

Het invullen van het register

Het invullen van het toegankelijkheidsregister is een gestructureerd proces dat begint met het klikken op 'Maak een Verklaring'. Volg de 10 stappen zorgvuldig en maak gebruik van de opties om bestaande verklaringen te beheren. Het 'Register Verklaringen' dashboard biedt een bredere context voor het volgen van de voortgang van digitale toegankelijkheid op nationaal niveau.

Stap 1: Introduceren en contactgegevens

Vul de contactgegevens in. Vanaf stap 4 kan de verklaring als concept worden opgeslagen, en vanaf stap 10 kan deze worden gedownload of gepubliceerd.

Stap 2: Organisatie

Kies de overheidsinstantie (OIN) en geef aan of het om een app of website gaat.

Stap 3: Website

Vul de naam, webadres, leverancier(s), gebruikte CMS in, en vermeld de webadressen van onderdelen op andere webdomeinen.

Stap 4: Onderzoeksrapporten

Geef aan of er onderzoeksrapporten beschikbaar zijn. Zo ja, verstrek de rechtstreekse link(s), datum, manier van onderzoek, de toegepaste standaard, uitvoerder, en andere relevante details.

Stap 5: (Bij ja)

Beoordeel of de website voldoet aan alle eisen. Indien niet, geef redenen en beschrijf deze.

Stap 6: Tekst in verklaring

Geef aan hoe bezoekers feedback kunnen geven over toegankelijkheid. Kies tussen de standaardtekst en aangepaste tekst. Voer het e-mailadres van de contactpersoon in en geef de link naar de klachtenpagina.

Stap 7: Overzicht score

Bekijk de huidige score op basis van de ingevulde informatie.

Stap 8: Beleidsinformatie (optioneel)

Voeg optioneel extra informatie toe over het beleid van de organisatie.

Stap 9: Publicatie en akkoord

Geef aan of de verklaring mag worden getoond in het centrale register. Voer een akkoordverklaring in door de verantwoordelijke functionaris of bestuurder, inclusief naam, functie, en datum. Voeg de link toe naar het volledige overzicht met toegankelijkheidsverklaringen.

Stap 10: Volledige verklaring

Bekijk en controleer de volledige verklaring die gereed is om te worden gedownload en/of gepubliceerd.

Beheer en overzicht

Binnen het toegankelijkheidsregister heb je de mogelijkheid om eerder ingediende verklaringen te beheren via 'Mijn Verklaringen'. Het 'Register Verklaringen' biedt een breder inzicht op nationaal niveau. Hier zie je niet alleen de voortgang van jouw organisatie maar ook die van andere deelnemende instanties.

Je hebt een toegankelijkheidsverklaring. En nu?

Heel goed gedaan. Je hebt de inspanningen geleverd om een toegankelijkheidsverklaring voor jouw website te verkrijgen, maar laten we niet vergeten dat dit slechts het begin is van een reis naar digitale inclusiviteit. Of je nu een A- of E-status hebt gehaald, er blijft altijd ruimte voor verbetering en voortdurende inzet.

Geen A-status? Aan de slag met het inspectierapport:

Als je nog geen A-status hebt behaald, is het essentieel om het inspectierapport nauwkeurig te raadplegen. Hierin vind je gedetailleerde informatie over de geïdentificeerde problemen en mogelijke oplossingen. Deze problemen kunnen variëren van content-gerelateerde kwesties tot technische uitdagingen. Het oplossen van deze problemen is de sleutel tot het verhogen van de digitale toegankelijkheid van jouw website.

Content en techniek: De aanpak voor verbetering kan zowel gericht zijn op de inhoud van de website als op de technische aspecten ervan. Zorg ervoor dat de content op een begrijpelijke en toegankelijke manier wordt gepresenteerd. Daarnaast kunnen technologische aanpassingen, indien nodig, worden uitgevoerd door diverse partijen of individuen met de juiste expertise.

A-status behaald? De reis gaat verder:

Het behalen van een A-status is een mijlpaal, maar het betekent niet dat het werk is voltooid. Het is eerder het startschot voor een voortdurende inzet voor digitale toegankelijkheid.

Beleid en controle: Het is nu de juiste tijd om het beleid van je bedrijf te evalueren en te versterken met betrekking tot digitale toegankelijkheid. Zorg ervoor dat alle nieuwe inhoud die aan de website wordt toegevoegd, zorgvuldig wordt gecontroleerd om te waarborgen dat het voldoet aan de toegankelijkheidsnormen. Dit kan het implementeren van best practices omvatten, zoals alternatieve tekst voor afbeeldingen, duidelijke navigatie en het vermijden van ontoegankelijke media.

Continu verbeteren: Digitale toegankelijkheid is een dynamisch proces. Blijf continu werken aan verbeteringen en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en standaarden op dit gebied. Een inclusieve digitale ervaring is een doorlopend traject dat de toegankelijkheid van jouw website voor alle gebruikers maximaliseert.

In essentie markeert het verkrijgen van een toegankelijkheidsverklaring een belangrijke stap, maar het is van vitaal belang om te begrijpen dat toewijding aan digitale toegankelijkheid een voortdurende reis is. Samen blijven we werken aan een internetlandschap dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun capaciteiten.

Aan de slag

Proficiat met het succesvol invullen van het toegankelijkheidsregister! Je hebt een significante vooruitgang geboekt naar een meer inclusieve digitale samenleving. Door te voldoen aan wettelijke vereisten en bij te dragen aan de toegankelijkheid van digitale services, heb je een belangrijke bijdrage geleverd. Blijf betrokken bij digitale toegankelijkheid door middel van monitoring, het verzamelen van gebruikersfeedback, het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen en het delen van ervaringen met de gemeenschap.

Benieuwd naar een goed voorbeeld?

Neem dan een kijkje aan de toegankelijkheidsverklaring van onze klant, Gemeente Ede: Bekijk 'm via https://www.ede.nl/toegankelijkheidsverklaring-edenl.

Ondersteuning nodig?

Als je verdere ondersteuning nodig hebt, staat het team van Accessible Minds voor je klaar. Van consultatie op maat, tot audits en trainingen, we begeleiden je stap voor stap om de hoogste status in het toegankelijkheidsregister te bereiken.

Voor vragen of meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via info@accessibleminds.nl.

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws