Alles wat je moet weten over de European Accessibility Act 2025
vrijdag 25 oktober, 2024
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.
Geef je in jouw toegankelijkheidsverklaring aan dat je status A of B hebt verdiend? Dan moet je deze status onderbouwen met een toegankelijkheidsonderzoek, een audit. Maar wat is een toegankelijkheidsonderzoek eigenlijk en hoe voeg je een deelonderzoeken toe aan je verklaring? Lees er meer over in dit artikel
Door een toegankelijkheidsonderzoek uit te (laten) voeren, weet je hoe toegankelijk jouw website of app is en wat er nog verbeterd moet worden. De onderzoeksresultaten zijn de basis van je toegankelijkheidsverklaring. Een volledig toegankelijkheidsonderzoek wordt eerst voor een gehele website of applicatie uitgevoerd en uitgebreid met deelonderzoeken.
Overheidsinstanties moeten vanaf juni 2018 een toegankelijkheidsverklaring publiceren. Vanaf 2025 moeten Europese organisaties en instanties ook voldoen aan digitale toegankelijkheid en ook een toegankelijkheidsverklaring op de website of in de applicatie publiceren. Hierin staat in hoeverre de website of applicatie aan de eisen voldoet. Ook staat erin welke maatregelen de organisatie of instantie neemt om de toegankelijkheid te verbeteren.
Om een toegankelijkheidsverklaring op te stellen kun je gebruik maken van de invulassistent. Zo weet je zeker dat je verklaring aan de Nederlandse eisen voldoet en je de juiste vorm aanhoudt.
Bij een deelonderzoek wordt er een deel van de toegankelijkheidseisen getest. Door meerdere deelonderzoeken uit te voeren, krijg je een compleet beeld van de toegankelijkheid en kun je een toegankelijkheidsverklaring opbouwen. Je kiest voor een deelonderzoek als je:
Als je ervoor kiest om je toegankelijkheidsonderzoek in delen te laten uitvoeren, kun je de content en de techniek apart van elkaar te laten controleren:
De deelonderzoeken die uitgevoerd zijn voor content en techniek voeg je samen in een toegankelijkheidsverklaring. In de invulassistent kun je bij stap 4 naar meerdere onderzoeksrapporten toevoegen. Je uploadt de deelonderzoeken los van elkaar op je website of applicatie en in stap 4 zet je een afzonderlijke link naar elk bestand door de knop + in te drukken.
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.
vrijdag 25 oktober, 2024
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
vrijdag 19 april, 2024
Marrit, een slechtziende ervaringsdeskundige, deelt haar uitdagingen bij het lezen van online content. Lees haar ervaringen hier!