Homepage Nieuws Hoe stel je een toegankelijkheids verklaring op?

Hoe stel je een toegankelijkheids verklaring op?

Geef je in jouw toegankelijkheidsverklaring aan dat je status A of B hebt verdiend? Dan moet je deze status onderbouwen met een toegankelijkheidsonderzoek, een audit. Maar wat is een toegankelijkheidsonderzoek eigenlijk en hoe voeg je een deelonderzoeken toe aan je verklaring? Lees er meer over in dit artikel

Wat is een toegankelijkheidsonderzoek?

Door een toegankelijkheidsonderzoek uit te (laten) voeren, weet je hoe toegankelijk jouw website of app is en wat er nog verbeterd moet worden. De onderzoeksresultaten zijn de basis van je toegankelijkheidsverklaring. Een volledig toegankelijkheidsonderzoek wordt eerst voor een gehele website of applicatie uitgevoerd en uitgebreid met deelonderzoeken.

Hoe stel je een toegankelijkheidsverklaring op met behulp van de invulassistent?

Overheidsinstanties moeten vanaf juni 2018 een toegankelijkheidsverklaring publiceren. Vanaf 2025 moeten Europese organisaties en instanties ook voldoen aan digitale toegankelijkheid en ook een toegankelijkheidsverklaring op de website of in de applicatie publiceren. Hierin staat in hoeverre de website of applicatie aan de eisen voldoet. Ook staat erin welke maatregelen de organisatie of instantie neemt om de toegankelijkheid te verbeteren.
Om een toegankelijkheidsverklaring op te stellen kun je gebruik maken van de invulassistent. Zo weet je zeker dat je verklaring aan de Nederlandse eisen voldoet en je de juiste vorm aanhoudt.

Deelonderzoek digitale toegankelijkheid

Bij een deelonderzoek wordt er een deel van de toegankelijkheidseisen getest. Door meerdere deelonderzoeken uit te voeren, krijg je een compleet beeld van de toegankelijkheid en kun je een toegankelijkheidsverklaring opbouwen. Je kiest voor een deelonderzoek als je:

  • Meerdere websites of applicaties wil laten testen die allemaal dezelfde techniek gebruiken
  • Gebruik maakt van een systeem, zoals CMS, dat onlangs door de leverancier is onderzocht op toegankelijkheid

Als je ervoor kiest om je toegankelijkheidsonderzoek in delen te laten uitvoeren, kun je de content en de techniek apart van elkaar te laten controleren:

  • Het onderzoek dat zich richt op de content bestaat uit de onderdelen die een webredactie zelf kan aanpassen, bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en PDF-bestanden. Voor dit deelonderzoek wordt er op 30 succescriteria geïnspecteerd
  • Het onderzoek dat zich op de techniek richt, gaat over de onderdelen die je leverancier beheert, zoals formuliervelden, de navigatie of de zoekfunctie. Wat er onderzocht wordt, verschilt per website of applicatie. Er wordt in totaal op 43 succescriteria geïnspecteerd.

Hoe voeg je een deelonderzoek toe aan je verklaring?

De deelonderzoeken die uitgevoerd zijn voor content en techniek voeg je samen in een toegankelijkheidsverklaring. In de invulassistent kun je bij stap 4 naar meerdere onderzoeksrapporten toevoegen. Je uploadt de deelonderzoeken los van elkaar op je website of applicatie en in stap 4 zet je een afzonderlijke link naar elk bestand door de knop + in te drukken.

Klaar voor digitale toegankelijkheid?

Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.

Deel dit artikel:

Léon Bouterse

Sr. consultant digitale toegankelijkheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

Bekijk al ons nieuws