Hoe toegankelijk is de website van de Efteling?
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
Sinds 2016 gelden er Europese richtlijnen voor digitale toegankelijkheid en sinds september 2020 is digitale toegankelijkheid voor (semi-)overheden zelfs verplicht om aan te voldoen. Dat betekent dat bijvoorbeeld websites en mobiele applicaties ook voor mensen met een functiebeperking toegankelijk moeten zijn. De techniek maar ook de content moeten zo zijn ingericht dat een website voor iedereen waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk is. Je zou bijna vergeten dat dit een positieve ontwikkeling is.
Het is voor de (semi-) overheid al jarenlang verplicht om websites toegankelijk te maken (Webrichtlijnen). Deze verplichting is per 1 juli 2018 overgegaan in een wettelijke verplichting; het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid overheid. In dit besluit is bepaald dat websites en mobiele sites van overheidsinstanties op de volgende datums aan het besluit moeten voldoen:
Even de cijfers op een rij: alleen al in Nederland zijn er al 6,5 miljoen mensen met een handicap of een functiebeperking. Die mensen wil je een toegankelijke website bieden.
Mensen met een beperking moeten zoals ieder ander mens mee kunnen doen, óók op internet. Het voor iedereen toegankelijk maken van websites is, na het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en vervoersmiddelen, dan ook een logische stap. Want je zal maar een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking hebben. Hoe vul je dan een online formulier in? Hoe bestel je dan een product of hoe volg je een online cursus?
Het besluit geldt voor overheden, semi-overheden en organisaties zoals CBR, SVB of TNO maar ook voor bedrijven gelden verplichtingen. De overheid maakt deze verdeling:
Een website is digitoegankelijk als deze voor iedereen waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk is. Inhoud en techniek moeten hierbij aansluiten. Het meest sprekende voorbeeld is responsive webdesign, waarmee de weergave van je website zich automatisch aanpast aan het betreffende scherm of apparaat. Andere voorbeelden zijn:
Dit zijn slechts 6 voorbeelden. In totaal zijn er 11 categorieën met bijbehorende toegankelijkheidseisen. Je vindt ze op www.digitoegankelijk.nl , de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Een digitoegankelijke website verbetert de online dienstverlening en reputatie van een organisatie. Voor (semi-)overheid een verplichting. Maar ook het bedrijfsleven doet er verstandig aan digitoegankelijkheid in de strategie op te nemen. Ruim 6,5 miljoen Nederlanders heeft een beperking. De kans is dus groot dat één op vier bezoekers van je website of webshop een beperking heeft. Bovendien neemt het aantal ouderen toe.
Al deze mensen hebben behoefte aan online producten, diensten en service. Dit zijn jouw klanten of potentiële klanten – tenminste, als je toegankelijk bent. Commerciële websites en -shops zijn voor blinden en slechtzienden doorgaans minder toegankelijk. Ze voldoen niet of nauwelijks aan de criteria voor digitale toegankelijkheid. Vooral consumenten die blind of slechtziend zijn, lopen daardoor vast bij het online kopen van producten.
Wij zijn overtuigd dat elke website en webshop altijd en voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Want, digitoegankelijkheid levert heel veel blije en tevreden bezoekers op. Accessible Minds maakt zich daar met veel energie hard voor.
Accessible Minds is een betrouwbare partner voor digitale toegankelijkheid implementaties met veel praktijk ervaring. Wij bedenken, ontwerpen en ontwikkelen digitoegankelijke websites en applicaties. Wij zorgen dat nieuwe en bestaande websites aan de WCAG 2.1. normen voldoen. Dat doen wij in opdracht van overheidsorganistaies, onderwijs- en zorginstellingen, non-profit organisaties en ook het bedrijfsleven.
Onze online experts begeleiden je van A tot Z, inclusief de WCAG 2.1. inspecties, een toegankelijkheidsverklaring en indien gewenst het waarmerk van Stichting Drempelvrij.nl. Als partner voor onderzoeken en certificeringen werken we nauw samen met Cardan Technobility en Stichting Accessibility.
Digitoegankelijkheid is een proces en geen momentopname. Wij leren medewerkers bijvoorbeeld ook hoe zij digitoegankelijke content moeten maken.
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
vrijdag 19 april, 2024
Marrit, een slechtziende ervaringsdeskundige, deelt haar uitdagingen bij het lezen van online content. Lees haar ervaringen hier!
vrijdag 15 december, 2023
Hoe stel je een toegankelijkheidsverklaring op en welke stappen moet je hier voor volgen? Wij leggen het je uit met behulp van voorbeelden en tips.