Alles wat je moet weten over de European Accessibility Act 2025
vrijdag 25 oktober, 2024
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.
Tegenwoordig kijkt (bijna) iedereen video’s. Zowel korte video’s via bijvoorbeeld Facebook als lange films en series via streamingdiensten zoals Netflix. Maar hoe bekijkt iemand die niet goed kan zien of horen een video? Als een video op de juiste manier opgebouwd is en er rekening wordt gehouden met alle partijen, kun je ervoor zorgen dat ook mensen met een beperking jouw video’s kunnen zien. Bovendien is een videobestand pas doorzoekbaar voor Google als er audiodescriptie en ondertiteling aan is toegevoegd.
Sinds september 2020 moeten alle websites van overheidsinstanties voldoen aan het ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’. Iedereen, dus ook mensen met een beperking, moeten websites en alle onderdelen die hierop te vinden zijn, kunnen gebruiken. Er is speciale criteria als het om video’s gaat en een video is pas toegankelijk als deze voldoet aan alle relevante succescriteria van WCAG 2.1 AA. Ook wanneer video’s downloadbaar zijn of van een externe partij komen, dienen ze digitaal toegankelijk te zijn.
Wil je weten of jouw video’s digitaal toegankelijk zijn? Download onze gratis checklist en bekijk of jouw website voldoet aan de WCAG 2.1. AA!
Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: iedereen. Iedereen die binnen jouw doelgroep valt, dient gebruik te kunnen maken van jouw video.
Wie een website of app toegankelijk maakt voor mensen met een beperking, maakt hem tegelijk ook beter bruikbaar voor mensen zonder beperking. Mensen met een functionele beperking horen ook altijd tot de groep ‘iedereen’. Om de vraag duidelijker te kunnen beantwoorden, kijken we naar de verschillende beperkingen die invloed hebben op het zien, kijken en horen van media.
Onder auditieve beperkingen vallen slechthorendheid en doofheid. Iemand die slecht hoort, hoort niet (altijd) het geluid dat bij een video hoort. Als een video bijvoorbeeld enkel bestaat uit geluid, zoals ingesproken tekst, en een slechthorende bekijkt deze video, is het mogelijk dat de informatie die wordt gedeeld niet gedeeld wordt met de slechthorende.
Met visuele beperkingen wordt kleurenblind-, slechtziend- of blindheid bedoeld. Deze doelgroep kan een video niet (altijd) zien of ziet een video anders dan anderen. Wanneer een video geen geluid, of een plaatsvervangende oplossing voor geluid, bevat, begrijpt een visueel beperkt persoon hier weinig van.
Het is belangrijk dat een video aan en uitgezet kan worden. Dit geldt ook voor iemand die de computer bedient met een (braille)toetsenbord of via oogbesturing. Daarom is het van belang dat video’s die via het internet gedeeld worden, bepaalde knoppen op het toetsenbord niet overschrijven met de videospeler. Dit kan anders voor een conflict zorgen met een bepaalde tool die iemand gebruikt voor zijn of haar beperking(en).
Als een video meteen afspeelt wanneer je een website bezoekt en deze niet te pauzeren of te verlangzamen is, kan dit overvallend overkomen bij mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen dient een video te kunnen bekijken op zijn of haar eigen manier. Ook de inhoud van een video is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een epilepsie waarschuwing. Dit is ook handig voor mensen met een verstandelijke beperking, want sommigen kunnen niet tegen de drukte van bepaalde video’s.
Je weet nu waar gebruikers met bovenstaande beperkingen tegenaan lopen en het is meer dan duidelijk waarom video’s digitaal toegankelijk dienen te zijn. Maar, hoe maak je een video digitaal toegankelijk en wanneer voldoet deze aan de criteria van het WCAG2.1?
Door het volgen van de volgende zes stappen kom je dichterbij het maken van digitaal toegankelijke video’s:
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.
vrijdag 25 oktober, 2024
Voor overheidsinstanties is het verplicht om toegankelijk te zijn, maar voor andere organisaties niet. Dit gaat veranderen met de European Accessibility Act.
dinsdag 04 juni, 2024
De Efteling-website is lastig te navigeren via alternatieve software. Onze ervaringsdeskundige Marrit legt je uit waar zij tegenaan loopt!
vrijdag 19 april, 2024
Marrit, een slechtziende ervaringsdeskundige, deelt haar uitdagingen bij het lezen van online content. Lees haar ervaringen hier!