Homepage Kennisbank Toegankelijkheidswetgeving in Nederland

Toegankelijkheidswetgeving in Nederland

Inzicht in de Nederlandse wetten die digitale toegankelijkheid verplicht stellen voor (semi)overheden en andere instellingen.

Digitale toegankelijkheid is geen bijzaak

Digitale toegankelijkheid is in Nederland niet optioneel. Vooral (semi)overheden zijn wettelijk verplicht om hun websites en apps voor iedereen toegankelijk te maken – dus ook voor mensen met een beperking. Maar ook andere organisaties kunnen er niet meer omheen. Toegankelijkheid staat steeds vaker op de agenda van beleidsmakers, toezichthouders én gebruikers.

Op deze pagina lees je welke wetten van toepassing zijn, voor wie ze gelden en wat dit concreet betekent voor jouw organisatie.

Wettelijke basis: waar komt de verplichting vandaan

Nederland kent verschillende wetten die (in)direct eisen stellen aan digitale toegankelijkheid. De belangrijkste zijn:

Wet digitale overheid

Sinds 2018 zijn overheidsinstanties verplicht om hun websites en apps toegankelijk te maken volgens WCAG 2.1 (niveau A en AA). Dit geldt voor:

  • rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen;
  • uitvoeringsorganisaties en ZBO’s;
  • publieke onderwijsinstellingen;
  • zorginstellingen met een publieke taak.

Deze organisaties moeten:

  • een toegankelijkheidsverklaring opstellen;
  • laten onderzoeken in hoeverre hun website of app aan de richtlijnen voldoet;
  • concrete verbetermaatregelen plannen en uitvoeren.

Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz)

Deze wet verbiedt discriminatie van mensen met een beperking – ook in de digitale wereld. Dat betekent dat iedereen recht heeft op toegang tot informatie en diensten, ongeacht zijn of haar beperking. De Wgbh/cz geldt voor:

  • commerciële bedrijven;
  • private zorginstellingen;
  • het openbaar vervoer;
  • woningcorporaties;
  • onderwijsinstellingen.

Hoewel deze wet minder vaak wordt gehandhaafd via controles, kunnen mensen die worden uitgesloten wél een klacht indienen of een juridische procedure starten.

Wat moet je als organisatie doen

Of je nu onder de Wet digitale overheid valt of je klanten gewoon serieus neemt: het loont om toegankelijkheid goed te organiseren.

Laat je digitale kanalen toetsen

Een onafhankelijke audit geeft inzicht in waar je nu staat. Zo ontdek je welke onderdelen van je website of app niet voldoen aan de WCAG-richtlijnen – en wat je kunt verbeteren.

Publiceer een toegankelijkheidsverklaring

Voor (semi)overheden is dit verplicht, maar ook andere organisaties tonen hiermee dat ze toegankelijkheid serieus nemen. In de verklaring geef je aan wat de status is van je digitale toegankelijkheid, welke problemen er zijn gevonden, en wat je eraan gaat doen.

Stel een realistisch verbeterplan op

Toegankelijkheid is een proces. Zorg voor een concreet plan waarin staat wat je wanneer aanpakt – en hou het plan actueel.

Werk samen

Toegankelijkheid raakt meerdere afdelingen: ICT, content, communicatie en bestuur. Zorg voor draagvlak én samenwerking. Alleen dan boek je echt resultaat.

Waarom het niet alleen om regels gaat

Wettelijke verplichting is een belangrijke motivator, maar het echte doel van digitale toegankelijkheid is inclusie. Een toegankelijke website of app is gebruiksvriendelijker voor iedereen. En dat is niet alleen sociaal wenselijk, maar ook gewoon slim: betere vindbaarheid, hogere klanttevredenheid en bredere inzetbaarheid van je content.