Homepage Kennisbank Europese toegankelijkheidswet (EAA)

Europese toegankelijkheidswet (EAA)

Vanaf juni 2025 geldt er Europese wetgeving die digitale toegankelijkheid verplicht stelt voor veel commerciële aanbieders van producten en diensten.

Toegankelijkheid als Europese standaard

Toegankelijkheid stopt niet bij de grens. Daarom is er een Europese richtlijn: de European Accessibility Act (EAA). Deze wet verplicht bedrijven in de hele EU om digitale diensten en producten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Het doel is helder: digitale inclusie voor iedereen én gelijke regels voor de interne markt. En dat betekent dat ook in Nederland commerciële organisaties binnenkort aan de bak moeten.

Vanaf 28 juni 2025 moeten veel producten en diensten die als ‘essentieel’ worden gezien, voldoen aan toegankelijkheidseisen. Denk aan webshops, bankapps, e-books en ticketautomaten. Goed nieuws voor gebruikers. Maar ook iets om als organisatie nu alvast op voor te sorteren.

Voor wie geldt de EAA

De wet is vooral gericht op commerciële aanbieders. Organisaties die producten of diensten leveren in onderstaande categorieën, vallen in principe onder de richtlijn:

Webshops en e-commerceplatforms

Niet alleen de winkel zelf, maar ook het bestelproces, de klantenservice en betaalmogelijkheden moeten toegankelijk zijn. Toegankelijkheid geldt dus voor de hele gebruikersreis.

Banken en financiële dienstverleners

Internetbankieren, betaalautomaten, mobiele apps: alles waarmee klanten zelf zaken regelen, moet voldoen aan de richtlijnen.

Openbaar vervoer

Denk aan digitale reisinformatie, ticketverkoop, apps en incheckzuilen. Deze moeten voor iedereen bruikbaar zijn, ook voor mensen met een visuele of motorische beperking.

E-books en leesplatforms

Zowel het e-book zelf als de software waarin het wordt aangeboden (zoals een app of e-reader) moet toegankelijk zijn.

Streamingdiensten en audiovisuele platforms

Videoplayers, menu’s, ondertiteling en navigatie op platforms zoals on-demand videodiensten moeten goed te bedienen zijn – ook zonder muis of geluid.

Telecomdiensten

Mobiele providers en aanbieders van vaste telefonie moeten zorgen dat hun online dienstverlening, apps en klantenservice ook bruikbaar zijn voor mensen met een beperking.

Let op: de richtlijn geldt niet alleen voor grote bedrijven. Ook kleinere spelers vallen er soms onder – bijvoorbeeld als ze onderdeel zijn van een keten of leveren aan grotere organisaties.

Uitzonderingen

Micro-ondernemingen met minder dan 10 medewerkers én een jaaromzet van onder de 2 miljoen euro zijn uitgezonderd van de verplichtingen voor digitale diensten. Maar let op: die uitzondering geldt niet automatisch als je onderdeel bent van een grotere organisatie of werkt met aanbestedingen waarin toegankelijkheid wordt gevraagd.

Wat moet je als organisatie doen

De EAA is geen papieren tijger. De wet verplicht bedrijven om aantoonbaar te werken aan digitale toegankelijkheid. Dit zijn de belangrijkste stappen:

  1. Breng in kaart of jouw diensten onder de EAA vallen: Begin met een inventarisatie: lever je digitale diensten in één van de genoemde categorieën? Dan is de kans groot dat de wet op jouw organisatie van toepassing is.
  2. Toets je producten en diensten: Laat onderzoeken of jouw website, app, platform of product voldoet aan de WCAG 2.1 AA-richtlijnen. Dit geeft je een helder beeld van wat er al goed gaat – en wat beter kan.
  3. Plan verbetermaatregelen in: De meeste verplichtingen gelden pas vanaf juni 2025, maar dat is dichterbij dan het lijkt. Maak nu een plan en zorg dat toegankelijkheid een vast onderdeel wordt van je ontwikkel- en ontwerpproces.
  4. Betrek alle stakeholders: Toegankelijkheid raakt UX, development, content, inkoop én juridisch. Zorg dat iedereen weet wat er speelt, en werk samen aan een toekomstbestendig product.

Toegankelijkheid als kans

De EAA wordt soms gezien als ‘weer een verplichting erbij’. Maar eigenlijk is het een kans. Door nu werk te maken van digitale toegankelijkheid, zet je jouw organisatie neer als toekomstgericht en maatschappelijk betrokken. Je bereikt meer mensen, voorkomt klachten en maakt je diensten voor iedereen gebruiksvriendelijker.

En: toegankelijk ontwerpen is vaak slimmer ontwerpen. Het levert betere code, duidelijkere interfaces en tevredener klanten op.