
AI en toegankelijkheid | Slimme tools voor inclusie
dinsdag 10 juni, 2025
Ontdek hoe AI en machine learning bijdragen aan digitale toegankelijkheid en een inclusieve online ervaring voor iedereen.
Om nog beter te begrijpen waarom digitale toegankelijkheid niet alleen voor bepaalde doelgroepen, maar voor iedereen belangrijk is, hebben we een aantal ervaringsdeskundigen geïnterviewd over dit onderwerp. Lees hieronder waarom digitaal toegankelijke websites en apps voor Niels belangrijk zijn.
Een van de ervaringsdeskundigen die we hebben gesproken, is Sem de Ruiter. Hij is 18 jaar en heeft autisme (ASS) en hierdoor wordt informatie in zijn hersenen anders verwerkt dan bij andere mensen. Ook is hij lichtelijk kleurenblind, ziet hij slecht van veraf, is lichtschuw en nachtblind. Door zijn kleurenblindheid wordt hij o.a. beperkt op school, zoals tijdens een les wiskunde. Omdat hij de verschillende kleuren van bijvoorbeeld grafieken niet kan zien, kan hij de informatie niet goed lezen en verwerken. Hij heeft hierbij hulp van de leraar of zijn klasgenoten nodig.
Digitale toegankelijkheid is voor Sem vooral belangrijk vanwege zijn kleurenblindheid. Niet alle websites houden rekening met mensen met visuele beperkingen en ook Sem heeft daar last van. Bijvoorbeeld als hij een nieuwswebsite bezoekt.
Wil je weten wanneer Sem wordt beperkt in digitale toegankelijkheid? Bekijk dan onderstaande video.
Neem dan contact op met ons voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden om jouw website voor 2025 toegankelijk te maken.
dinsdag 10 juni, 2025
Ontdek hoe AI en machine learning bijdragen aan digitale toegankelijkheid en een inclusieve online ervaring voor iedereen.
maandag 02 juni, 2025
Leer hoe je pop-ups, modals en interactieve elementen toegankelijk maakt volgens WCAG 2.2. Praktische tips voor toetsenbord- en screenreadergebruik.
woensdag 14 mei, 2025
WCAG 2.2 bevat nieuwe richtlijnen die de mobiele gebruiksvriendelijkheid verbeteren. Ontdek wat dit betekent voor je website en hoe je fouten voorkomt.