Toegang tot het online landschap
Stel je voor dat het internet een gigantisch land is met ontelbare bestemmingen en wegen om te verkennen. Net als in de echte wereld heeft niet iedereen dezelfde behoeften of mogelijkheden om dit land te doorkruisen. Sommige mensen kunnen alles gemakkelijk bereiken, terwijl anderen obstakels tegenkomen die hen belemmeren.
Digitale toegankelijkheid heeft als doel om het online landschap voor iedereen begrijpelijk en bereikbaar te maken, ongeacht hun individuele beperkingen. Dit omvat onder andere mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. Het draait om het wegnemen van digitale obstakels, zodat iedereen kan deelnemen aan de digitale wereld.
Wat zijn functionele beperkingen?
In Nederland heeft ongeveer 20% van de inwoners functionele beperkingen. Bovendien groeit de groep senioren die moeite hebben met de steeds groter wordende online wereld. Voorbeelden van functionele beperkingen zijn:
- Visuele beperkingen met het gezichtsvermogen.
- Auditieve beperkingen die te maken hebben met het gehoor.
- Motorische beperkingen met beweging en coördinatie.
- Cognitieve beperkingen met denkvermogen en begrip.
- Neurologische beperkingen gerelateerd met het zenuwstelsel.
Het is belangrijk om rekening te houden met deze functionele beperkingen bij het ontwerpen en bouwen van websites om ervoor te zorgen dat ze toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun capaciteiten. De WCAG 2.1. richtlijnen zijn hierin leidend.
De voordelen van digitale toegankelijkheid
Naast het nakomen van wettelijke verplichtingen, biedt digitale toegankelijkheid een reeks voordelen voor organisaties:
- Groter publiek: Je bereikt een bredere doelgroep, inclusief mensen met beperkingen.
- Verbeterde reputatie: Door te laten zien dat je om toegankelijkheid geeft, bouw je een positieve reputatie op.
- Betere zoekresultaten: Toegankelijke websites hebben vaak een betere zoekmachineoptimalisatie, wat leidt tot hogere rankings in zoekresultaten.
- Betere gebruikerservaring: Een toegankelijke website is vaak ook gebruiksvriendelijker voor iedereen.
- Innovatie: Bij het ontwerpen voor toegankelijkheid ben je gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, wat innovatie kan stimuleren.