Homepage Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid

In de wereld van computers en smartphones verdient iedereen dezelfde kansen om te profiteren van alles wat het internet biedt. Helaas is dit nog niet vanzelfsprekend voor mensen met een beperking: Met digitale toegankelijkheid zorg je ervoor dat websites, apps en andere digitale hulpmiddelen voor iedereen bruikbaar is, ongeacht de beperkingen.

Toegang tot het online landschap

Stel je voor dat het internet een gigantisch land is met ontelbare bestemmingen en wegen om te verkennen. Net als in de echte wereld heeft niet iedereen dezelfde behoeften of mogelijkheden om dit land te doorkruisen. Sommige mensen kunnen alles gemakkelijk bereiken, terwijl anderen obstakels tegenkomen die hen belemmeren.

Digitale toegankelijkheid heeft als doel om het online landschap voor iedereen begrijpelijk en bereikbaar te maken, ongeacht hun individuele beperkingen. Dit omvat onder andere mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. Het draait om het wegnemen van digitale obstakels, zodat iedereen kan deelnemen aan de digitale wereld.

Voorbeelden in het dagelijks leven

 1. Tekstuele inhoud: Voor visueel beperkten wordt tekst voorgelezen door schermlezers. Digitale toegankelijkheid betekent juiste, begrijpelijke tekst zonder overbodige complexiteit.
 2. Visuele elementen: Bij afbeeldingen en grafieken op websites is beschrijvende tekst essentieel voor mensen met visuele beperkingen, zodat de inhoud begrijpelijk is.
 3. Video's: Video's moeten ondertiteld zijn voor doven en slechthorenden en ook audiodescriptie bevatten voor blinden.
 4. Navigatie: Goede navigatie is cruciaal, vooral voor mensen met motorische beperkingen. Eenvoudig navigeren met toetsenbord is belangrijk omdat fijne motoriek mogelijk ontbreekt.
 5. Cognitieve aspecten: Voor mensen met cognitieve beperkingen is eenvoudige en duidelijke taal van groot belang. Complexe zinsconstructies en jargon kunnen hen in de war brengen.

Wat zijn functionele beperkingen?

In Nederland heeft ongeveer 20% van de inwoners functionele beperkingen. Bovendien groeit de groep senioren die moeite hebben met de steeds groter wordende online wereld. Voorbeelden van functionele beperkingen zijn:

 • Visuele beperkingen met het gezichtsvermogen.
 • Auditieve beperkingen die te maken hebben met het gehoor.
 • Motorische beperkingen met beweging en coördinatie.
 • Cognitieve beperkingen met denkvermogen en begrip.
 • Neurologische beperkingen gerelateerd met het zenuwstelsel.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze functionele beperkingen bij het ontwerpen en bouwen van websites om ervoor te zorgen dat ze toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun capaciteiten. De WCAG 2.1. richtlijnen zijn hierin leidend.

Mensen die aan het vergaderen zijn en mensen die tafelvoetbal spelen

De voordelen van digitale toegankelijkheid

Naast het nakomen van wettelijke verplichtingen, biedt digitale toegankelijkheid een reeks voordelen voor organisaties:

 1. Groter publiek: Je bereikt een bredere doelgroep, inclusief mensen met beperkingen.
 2. Verbeterde reputatie: Door te laten zien dat je om toegankelijkheid geeft, bouw je een positieve reputatie op.
 3. Betere zoekresultaten: Toegankelijke websites hebben vaak een betere zoekmachineoptimalisatie, wat leidt tot hogere rankings in zoekresultaten.
 4. Betere gebruikerservaring: Een toegankelijke website is vaak ook gebruiksvriendelijker voor iedereen.
 5. Innovatie: Bij het ontwerpen voor toegankelijkheid ben je gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, wat innovatie kan stimuleren.

Hoe werken we aan digitale toegankelijkheid?

Bij Accessible Minds werken we nauw samen met organisaties om digitale toegankelijkheid te implementeren. Ons team van experts biedt begeleiding en advies om ervoor te zorgen dat websites, apps en andere digitale middelen aan de hoogste normen voldoen.

We analyseren onder andere de inhoud en structuur, adviseren over kleurgebruik en tekst, en zorgen ervoor dat alle elementen op een coherente en begrijpelijke manier zijn georganiseerd.

Ook aan de slag gaan met digitale toegankelijkheid?

Onze experts helpen je graag verder bij al je vragen.
Neem contact met ons op